Gamingdator

Observera att denna artikel om att köpa gamingdator fortfarande är under bearbetning. Vänligen gå till denna sajts "Hem" istället.

En speldator är inte billig, och du kan spara många hundralappar eller ibland fyrsiffriga belopp på att titta efter om andra datorbutiker har en likadan gamingdator till ett billigare pris.

Var kräsen när du ska köpa en speldator. Det gäller att hålla koll. Nöj dig inte med vad säljaren säger, utan se till att vara påläst och förberedd med konkreta frågor och krav när du ger dig ut för att hitta rätt gamingdator för dig.

Kolla upp reparationer och service för en speldator. Olika företag hanterar service av en gamingdator på olika sätt. En del har lokal service medan andra skickar iväg en speldator till verkstäder i Europa. Ta reda på hur garantivillkoren ser ut och hör efter hur service går till för just en gamingdator. Tänk också på att det kan ta längre tid ju äldre en speldator är.

Var noga med försäkringar för en gamingdator. Tänk efter om du behöver de tilläggsförsäkringar och förlängda garantier som datorbutikerna vanligtvis försöker få dig att köpa. Jämför med din hemförsäkring och andra alternativ och räkna på premier, självrisk, och så vidare innan du slår till på en speldator.

Räkna med värdeminskning. Ju gamingdator du köper desto större blir värdeminskningen. En speldator för 15 000 kronor är inte värd mer än en fjärdedel efter ett år, och nästan ingenting efter tre år.

Tänk på uppgradering. En gamingdator kan inte uppgraderas lika mycket och lika länge som en speldator. Men det finns faktiskt vissa möjligheter. Läs på och ta reda på om det går att byta ut hårddisk, internminne osv. på en gamingdator du är intresserad av.

Glöm inte de mjuka värdena när du ska köpa en speldator. Allt är inte pris, vikt, batteritid och prestanda. Sådant som kvaliteten på skärmen, ett bekvämt tangentbord och bra högtalare går inte att läsa sig till i specifikationerna. Sådant måste upplevas och var som är ”rätt” är mer en fråga om personligt tycke och smak.

Skydda din dyrgrip. En gamingdator är hyfsat tålig, men inte hur tålig som helst. En bra datorväska eller ett vadderat fodral kan vara skillnaden mellan trygghet och katastrof. Tänk också på att ta regelbunden backup på hårddisken, då just den är en av de mer stötkänsliga komponenterna i en speldator.

Skaffa rätt tillbehör till en gamingdator. Andra saker som kan vara en idé att investera i är ett reservbatteri om du behöver extra batteritid. Eller en extra strömadapter om du har en speldator på arbetet och hemma och inte vill ta med dig den. Extern mus och tangentbord kan också vara bra för ergonomin. Och såklart mobilt bredband.

Gamingdator senast uppdaterad: 2016-05-13