Gaming dator

Observera att denna artikel om att köpa gaming dator fortfarande ännu ej är klar. Vänligen gå till startsidan för denna sajt istället (länken nedan).

Det är inte helt enkelt att välja komponenter till en gaming dator. På denna sida kommer vi redogöra för de olika komponenternas betydelse i en gaming dator. Ett utmärkt tillfälle för dig som planerar att köpa en speldator, men inte riktigt är säker på vilka komponenter som bör väljas. Ska du köpa en gaming dator under 10 000 kr rekommenderar vi en  speldator.

I en gaming dator beror processorns betydelse dels på hur processorkrävande spelet är, dels på hur du prioriterar bra flyt. Om du vill ha så bra flyt som möjligt gäller generellt att ju lägre grafikinställningar och ju lägre upplösning du använder, desto större betydelse har processorn i en gaming dator. Om du önskar spela på högsta möjliga grafikinställningar är processorn vanligtvis inte lika viktig. I mycket processorkrävande spel och med bra grafikkort kan dock processorn bli en så kallad flaskhals i en gaming dator, trots att du kör på högsta grafikinställningarna.

Den viktigaste komponenten i en gaming dator är utan tvekan grafikkortet om du prioriterar grafik. Ju högre grafikinställningar och ju högre upplösning du kör, desto mer överlåter du jobbet från processorn till grafikkortet i en gaming dator. Ju bättre grafikkort, desto högre grafikinställningar högre upplösning kan du använda utan att spelet blir ospelbart (för låg FPS).

Om vi ska prata internminne i en gaming dator är oftast det bara storleken som har betydelse. Högre frekvens ger sällan någon större prestandaskillnad. I en gaming dator räcker det i dagsläget med 8GB, men 16GB är att rekommendera då det aldrig är en nackdel med mer minne.

Moderkortet i en gaming dator har oftast ingen större betydelse för prestandan. Valet av moderkort bör istället väljas utifrån faktorer som exempelvis formfaktor, stabilitet, funktioner och överklockningsmöjligheter. Normalt brukar man använda ett moderkort med formfaktorn ATX i en gaming dator.

Om vi ska prata SSD tycker vi på du att en gaming dator utan SSD inte är någon speldator. Prestandan kan skilja sig lite mellan olika SSD, men alla är ändå markant snabbare än traditionella hårddiskar. En SSD bör användas till allt som drar nytta av snabba laddningstider. Det innebär att i en gaming dator så kan en stor SSD behövas.

I en gaming dator kan en konventionell hårddisk vara en idé om du behöver stort lagringsutrymme för t.ex. bilder, film och musik.

I en gaming dator har nätaggregatet ingen betydelse för prestandan, men däremot stabiliteten. Starka grafikkort kräver mycket ström, så till en gaming dator är det definitivt en bra idé att välja ett nätaggregat med hög effekt. Andra faktorer som man ska ta hänsyn till är effektivitet (t.ex. 80+ Silver), modulärt/ej modulärt och antalet PCI-e kontakter.

På marknaden finns idag många chassin som lämpar sig för en gaming dator. Undvik de allra billigaste och se till att chassit stöder moderkortets formfaktor. Man kan säga att du kan välja efter egen smak.

När det kommer till kylning och ljudnivå i en gaming dator är det oftast tillräckligt att byta ut originalkylaren till processorn. Grafikkortet och chassit har normalt redan bra kylning installerad. I BIOS kan du oftast justera ljudnivån på chassifläktarna.

Hoppas nu vi har hjälpt dig inför valet av komponenter till en gaming dator!

Gaming Dator uppdaterades senast: 2016-05-13

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.    (klicka här för att förlänga premium)(info & kontakt)